franse-hangoor.com
Dé leukste franse-hangoor site van Zuid Holland
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact
Verzorging
Voeding
Huisvesting
Gezelschap
Gedrag
Kleuren
Voortplanting
Gezondheid, ziekten en kwalen
Enting konijnenziektes
Enting konijnenziektes

Er is een tweetal ziektes waartegen konijnen ingeënt kunnen worden, namelijk Myxomatose en VHS. Beide ziektes komen regelmatig voor in Nederland. Een konijn dat een van deze ziektes krijgt loopt grote kans eraan te sterven.

Myxomatose
De virusziekte Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen. De belangrijkste is via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting van direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste symptomen beslaat enkele dagen tot een week. In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels (myxomen). Voorkeursplaatsen voor deze myxomen zijn rond de ogen, de snuit, de oren en de anaalstreek. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er een vaak pussige oog- en neusuitvloeiing. Veel konijnen sterven tengevolge van een Myxomatose-infectie.

Men kan proberen te zorgen dat de konijnen niet in aanraking komen met het virus. Dit kan o.a. door insecten te weren door middel van fijnmazig gaas, vlooienbestrijding enz. In de praktijk blijkt dit vaak een onmogelijke opdracht. Veel meer zekerheid biedt vaccinatie. Vaccineer een konijn in het voorjaar (april, mei), aangezien het gevaar op besmetting via insecten in de zomer het grootst is. Aangezien de enting ongeveer een half jaar werkzaam is is het verstandig een herhalingsvaccinatie te geven in het najaar.

VHS
Viral Haemorrhagic Disease (VHD), in Nederland ook wel het Virale Haemorrhagische Syndroom genoemd (VHS), is een fatale en zeer besmettelijke konijnenziekte De ziekte kan zich snel via o.a. mest, besmette dieren en materialen (o.a.vers gesneden gras) verspreiden. De tijd tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt een tot drie dagen.

Symptomen omvatten depressie, stoppen met eten, benauwdheid, koorts (40-41,5 C), incoördinatie, soms schreeuwen en tandenknarsen. Vaak ziet men in het laatste stadium een schuimige, bloederige neusuitvloeiing gevolgd door de dood. Vaccinatie biedt een goede bescherming. De eerste enting kan worden geven vanaf een leeftijd van 8 weken. De enting is ongeveer een jaar werkzaam.

HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact