franse-hangoor.com
Dé leukste franse-hangoor site van Zuid Holland
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact
Verzorging
Voeding
Huisvesting
Gezelschap
Gedrag
Kleuren
Voortplanting
Gezondheid, ziekten en kwalen
Enting konijnenziektes
Gezondheid, ziekten en kwalen

Konijnen die goed worden verzorgd en die ruim en hygiënisch zijn gehuisvest zullen niet zo snel ziek worden. Konijnen zijn van nature prooidieren en laten daarom niet merken dat ze ziek zijn. Kleine veranderingen in het gedrag, de eetlust of bijvoorbeeld de keutels kunnen een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is. Wanneer een konijn 12 uur niet gegeten heeft, is het ernstig ziek, 24 uur niet eten kan dodelijk zijn. Wacht daarom niet af en raadpleeg zo spoedig mogelijk een dierenarts.

 

  • Schurftmijt of andere parasieten: Schurftmijt, vlooien, luizen, teken e.d. komen bij konijnen vaak voor. De dieren krijgen vaak veel jeuk, schilfers, korsten, kale plekjes of wondjes. Behandeling is vaak erg eenvoudig. Deze parasieten zijn vaak besmettelijk voor andere konijnen!
  • Doorgegroeide tanden, kiezen en nagels: De tanden, kiezen en nagels van een konijn groeien hun hele leven door. Door het kauwen van hardvoer en hooi en het knagen op bijvoorbeeld wilgentakken slijten de tanden en kiezen. Geef geen knaagstenen of -blokken; door de overdaad aan mineralen en kalk kunnen de dieren blaasstenen krijgen. Te lang geworden kiezen (haken) worden vaak opgemerkt doordat het dier slechter gaat eten. Soms gaat dit gepaard met tranende ogen. Te lang geworden tanden, kiezen of nagels moeten geknipt worden.
  • Verstopping: Verstopping ontstaat vaak door verkeerde voeding. Een konijn dat verstopt dreigt te raken heeft meestal kleinere, hardere keutels dan normaal. Het geneest meestal eenvoudig door het dier meer vezelrijk groenvoer te geven en extra water te geven. Treedt er binnen 12 uur geen verbetering op, of stopt het konijn met eten of keutelen, ga dan DIRECT naar de dierenarts.
  • Diarree: Bij diarree geeft men juist geen groenvoer gedurende 24 uur. Men geeft het konijn dan enkel hooi en water. Een beproefd recept is hooithee: prop zoveel mogelijk hooi in een glas en giet er kokend water over. Laat het afkoelen, verwijder het hooi en geef het water aan het konijn. Aangekoekte diarree kan voorzichtig los gekweekt worden in een teiltje handwarm water. Bij aanhoudende diarree moet de dierenarts geraadpleegd worden.
  • Myxomatose: Een virusziekte die door muggen en vlooien wordt overgebracht van wilde naar tamme konijnen. Behandeling is meestal onmogelijk. Door zwelling van alle slijmvliezen is zien, ruiken en eten niet meer mogelijk en sterft het dier na 2-3 weken. Enting geeft een goede bescherming.
  • VHS: Een zeer besmettelijke virusziekte waarbij konijnen vaak zonder enige aanleiding plotseling dood worden aangetroffen, soms voorafgegaan door diarree en bloedingen uit de lichaamsopeningen (anus, mond, neus, etc). Enting geeft een goede bescherming.
  • Snot: Een besmettelijke ziekte die bij konijnen o.a. onder stress kan optreden. Het gaat om allerlei uitvloeiingen van de neus, meestal gepaard gaande met niesen. Er zijn diverse soorten snot te onderscheiden en het beste is om het zieke dier te isoleren en een dierenarts te raadplegen. Soms is snot ondanks eventuele antibioticakuren moeilijk te behandelen.
  • Wormen en coccidiose: Zeer besmettelijke darmparasieten. Het konijn eet niet meer en zit stilletjes in een hoekje. Het konijn heeft vaak heftige diarree dat vaak als een zure lucht wordt omschreven en heeft een opgeblazen buik. Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts. Daar kan men onder de microscoop wormen of coccidiose constateren en krijgt het konijn een medicijnenkuur. Probeer het konijn zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen, eventueel door middel van dwangvoederen (biks in water laten wellen en als papje in de bek spuiten).
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact