franse-hangoor.com
Dé leukste franse-hangoor site van Zuid Holland
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact
Verzorging
Voeding
Huisvesting
Gezelschap
Gedrag
Kleuren
Voortplanting
Gezondheid, ziekten en kwalen
Enting konijnenziektes
Gedrag

Konijnen staan wellicht bekend als saaie dieren, maar wie zich in hun gedrag verdiept merkt al gauw dat ze dat helemaal niet zijn. Konijnen zijn intelligente dieren, die zich al gauw gaan vervelen wanneer ze in een saai hokje leven. Er ontstaan dan allerlei gedragsproblemen, zoals grommen en bijten, ijsberen of juist apathisch gedrag. Daarom is het zeer belangrijk om een leuke en uitdagende leefomgeving voor het konijn te creëren. Dat kan gedaan worden met allerlei eenvoudige middelen zoals PVC-rioolbuizen, kartonnen dozen, wc-rolletjes gevuld met hooi en gedroogde kruiden en speelgoed voor baby's, honden of katten (zoals een plastic sleutelbos, een flostouw, plastic rammelballetjes etc).

Konijnen zijn sociale dieren die graag samenleven met een ander konijn. Konijnen die samenleven zijn vaak veel actiever en leuker om naar te kijken dan een konijn dat alleen leeft. Bovendien zijn ze vaak vriendelijker naar mensen toe.

Konijnen maken geen geluid, maar ze kunnen met hun lichaamstaal een hoop duidelijk maken. Zo is het stampen met de achterpoten het meest bekend als dreigend gevaar en angst.
Konijnen strijken vaak met hun onderkin langs voorwerpen om daar hun geur aan te geven (territoriumgedrag). Een andere vorm van territoriumgedrag is sproeien. Het konijn springt en spuit een straal urine rond over alles wat hij als zijn eigendom beschouwt. Ook mensen kunnen worden besproeid, en alhoewel het helemaal niet leuk is, is het eigenlijk een compliment.

Als een konijn zich op z'n gemak voelt, draait hij zich op zijn zij om uiteindelijk languit, gestrekt te liggen; tijdens dat rollen laat hij zich als het ware vallen en dat gaat vaak gepaard met een flinke klap. Een zeer gelukkig konijn rent alle kanten op, schudt vrolijk met zijn kop en maakt rare bokkensprongen.

Konijnen likken elkaar. Als een konijn de mens likt is dat een teken dat het konijn hem of haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.

Tandenknarsen kan een teken zijn van genot, maar ook een teken van pijn. Het verschil is vaak makkelijk te onderscheiden. Tandenknarsen tijdens het aaien is genot, tandenknarsen terwijl het konijn stil in een hoekje zit weggedoken, is een teken van pijn.

Voedsters kunnen nogal sterk op hun territorium gericht zijn. Vooral tijdens het pakken van de etensbak kan ze dan grommend op de handen afkomen. Ten onrechte wordt dan vaak gedacht dat het konijn vals is. Een oplossing kan zijn om het konijn met één hand tegen de grond te drukken en met de andere hand de etensbak te pakken. Dit gedrag verdwijnt vaak als het konijn gezelschap krijgt en ruimer wordt gehuisvest. Ook sterilisatie kan een oplossing zijn.

HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact