franse-hangoor.com
Dé leukste franse-hangoor site van Zuid Holland
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact
Verzorging
Voeding
Huisvesting
Gezelschap
Gedrag
Kleuren
Voortplanting
Gezondheid, ziekten en kwalen
Enting konijnenziektes
Algemeen

In deze rubriek kun je terecht voor gerichte informatie m.b.t. het franse hangoorkonijn.

Het konijn (Oryctolagus cuniculus) is geen knaagdier maar behoort tot de orde van de Lagomorpha (haasachtigen). Deze haasachtigen hebben twee stifttandjes achter de snijtanden van de bovenkaak.
Verder hebben ze HELE grote oren en de achterpoten zijn springpoten. Ze eten zonder gebruik te maken van de voorpoten. Het vrouwtje noemen we een voedster en het mannetje een ram. 
De FH komt oorspronkelijk uit Frankrijk en werd gefokt voor het vlees maar daar is gelukkig meer en meer verandering in gekomen.

Hier volgt een rasbeschrijving van de FH:

Kop: een flinke, brede en massieve kop met goed ontwikkelde wangen, de kop is vooral breed tussen de ogen, een gebogen ramsneus is een belangrijk raskenmerk.

Oren: behoren naast de kop af te hangen en er mogen geen vouwen in voorkomen. De binnenkant van de oren mag niet naar buiten toe draaien maar moet aan de kant van de kop liggen. De oren zijn dik en vlezig, en aan de uiteinden mooi afgerond. Bij de aanzet van de oren zijn flinke knobbels zichtbaar; "kronen" genoemd. Kronen zijn zeer gewenst bij dit ras. Worden de oren gemeten van punt tot punt, inclusief de schedel, dan is de gemiddelde lengte zo´n 42 cm.

Lichaam: een robuust, gedrongen en gespierd lichaam met een brede borst. De achterhand is breed en mooi afgerond. Vrij korte en forse poten.

Vacht: een glanzende, dikke vacht met veel onderwol. De vacht hoort zacht aan te voelen en is wat langer dan die van normaalharige rassen.

Gewicht: van 4,5 tot 6 kilo

Karakter: overwegend rustig, goedaardig met een gelijkmatig temperament.

HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact