franse-hangoor.com
Dé leukste franse-hangoor site van Zuid Holland
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact
Verzorging
Voeding
Huisvesting
Gezelschap
Gedrag
Kleuren
Voortplanting
Gezondheid, ziekten en kwalen
Enting konijnenziektes
Verzorging
 • Controleer regelmatig de vacht op ongedierte, wonden en kale plekken.
 • Kijk regelmatig in de oren of er korsten in zitten (oormijt).
 • Kijk of er geen keutels geplakt zitten rond de anus. Vooral in de zomer kan dit vliegen aantrekken die eitjes in de ontlasting leggen. Uit deze eitjes komen maden die het konijn van binnenuit opeten (myiasis: madenziekte).
 • Zorg dat de nagels van het konijn niet te lang worden. Knip ze of laat ze door een dierenarts knippen. Het is iets wat 3 maandelijks moet gebeuren. Dit vanaf een leeftijd van 8 maanden.
 • Kijk regelmatig naar de voortanden. Staan ze recht? Zijn ze niet te lang? Laat ze bij de dierenarts bijknippen.
 • Vachtverzorging: zorg dat de vacht klit-vrij blijft. Een FH heeft veel onderwol die eigenlijk niet mag vilten. Dus help je FH in de verharingsperiode om hem eens extra te kammen/borstelen. Het is niet bij allemaal nodig maar elk konijn heeft weer een net iets andere haar structuur. Zijn de haren net wat langer en dikker, dan willen de haren tijdens de verharing nog wel eens in de vacht blijven hangen. Hierdoor onstaat er vervilting (voornamelijk op de kont). Borstel FH die veel haar verliezen met een met een borstel met hele fijne metale haartjes die aan het uiteinde iets ombuigen.
 • Konijnen met langer haar kunnen veel haar binnen krijgen. Konijnen kunnen echter niet spugen: houd in de gaten dat het konijn geen last van verstopping krijgt. Wanneer de keutels als een soort kralenketting met haar aan elkaar zijn verbonden, krijgt het konijn teveel haar binnen.
 • Houdt de ontlasting van het konijn in de gaten (diarree).
 • Weeg en betast de konijnen regelmatig. Zo kunnen bulten of kale plekken ontdekt worden.
 • Laat het konijn 2x per jaar vaccineren tegen Myxomatose en VHS. 

  Was de handen goed na ieder contact met het konijn of zijn omgeving.

   

Bijzonder aan konijnen is dat ze behalve gewone keutels ook blindedarmkeutels produceren. Het zijn zachte kleine keutels die als een soort druiventrosje aan elkaar zijn geplakt. Blindedarmkeutels zijn zwart, glimmend, zacht en hebben een sterke geur. De keutels zitten vol met vitamines en mineralen die het konijn hard nodig heeft en het dier eet ze direct uit de anus weer op. Normaal gesproken zie je deze keutels dus nooit. Als deze keutels wel gevonden worden is er vaak iets mis. Het kan zijn dat het konijn te dik is waardoor hij niet goed bij zijn anus kan komen, of er wordt teveel voer gegeven waardoor hij geen trek heeft in de keutels. Konijnen hebben vaak een donkere, roodbruine urine, die ten onrechte voor bloed wordt aangezien.
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact