franse-hangoor.com
Dé leukste franse-hangoor site van Zuid Holland
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact
Verzorging
Voeding
Huisvesting
Gezelschap
Gedrag
Kleuren
Voortplanting
Gezondheid, ziekten en kwalen
Enting konijnenziektes
Voeding
Drinken

Houd elke dag het eet- en drink gedrag van je konijn in de gaten zodat je er snel bij bent als er wat mis is. Geef hem elke dag vers water in de drinkfles (als ze daaruit kunnen drinken anders een bak). De meeste FH drinken tussen de 400 ml en 1 liter. Als ze veel groenvoer eten zullen ze ook minder drinken.
De gewone drinkflessen die te koop zijn in de winkel zijn vaak te klein en worden groen, lekken snel en moeten om het half jaar zeker worden vervangen. Zelf gebruik ik onderstaande fokkersfles en ben daar erg tevreden over. Je kunt ´m aan de buitenkant vullen, is makkelijk te reinigen (vaatwasser) en lekt niet.

 
                                                                     
                                                    
  Voeding

Voor konijnen is het belangrijk dat ze eten. Het hele darmstelsel is erop ingericht om altijd voedsel in de darmen te hebben. Als een konijn niet eet is het zaak om snel een dierenarts te raadplegen. Een konijn dat ophoudt met eten kan binnen 24 uur sterven.

Konijnen zijn planteneters. Ze moeten altijd vers hooi ter beschikking hebben (gemiddeld 75-100 gram per dag). Hooi is het basisvoer voor konijnen. Daarnaast wordt krachtvoer gegeven, krachtvoer is bijvoer. Geef bij voorkeur een biks, dus ongemengd voer (bijvoorbeeld Kasper Fauna Food Sport met coccidiose poeder erin). Het voordeel hiervan is dat de dieren niet kunnen gaan uitzoeken wat ze lekker vinden en zo altijd een volledig voer binnenkrijgen.

De meeste huiskonijnen die in Nederland worden gehouden zijn veel te dik. Het is raadzaam konijnen twee maal per dag een bepaalde hoeveelheid krachtvoer te geven zodanig dat ze na iedere voeding na een half uur het bakje leeg hebben gegeten. Geef daarnaast onbeperkt hooi. Doe dit in een ruif of hooi baal die je ophangt zodat hij er niet over kan plassen (en dan opeten).

                  

 

Konijnen groter dan 5 kg 85-100 gram krachtvoer per dag
  2,5-5 kg 55-75 gram krachtvoer per dag
  1,5-2,5 kg 40-50 gram krachtvoer per dag
Konijnen kleiner dan 1 kg 25-40 gram krachtvoer per dag

 

Naast het hardvoer kunnen versnaperingen gegeven worden. Echter, de vitamines en mineralen die een konijn nodig heeft moet hij uit het krachtvoer halen. Geef dus niet zoveel extra's dat het dier zijn krachtvoer niet meer opeet.

De volgende extraatjes kunnen worden verstrekt:

 • Groenvoer: zoals paardenbloembladeren, weegbree en gras. Groenvoer altijd vers geven, eventueel wassen en goed uitschudden. Pas op met groenvoer dat vlak naast de weg is geplukt. Dit kan besmet zijn door honden en bevat veel giftige stoffen vanwege uitlaatgassen die erop zijn neergeslagen. Daarnaast bestaat het gevaar van het overbrengen van virussen zoals myxomatose en VHS.
 • Groente: zoals andijvie, witlof, wortelen, wortelloof, broccoli, bleekselderij etc. Nooit voedsel uit de koelkast geven dat niet eerst op kamertemperatuur is gebracht. Geef geen koolsoorten. Deze groenten kunnen al in hele kleine hoeveelheden gasvorming in de darmen veroorzaken (trommelzucht).
 • Fruit: zoals appel (zonder pitjes!), banaan, peer, mandarijn en rozijnen. Wees matig met fruit want het bevat veel koolhydraten. De darmen van konijnen zijn hier niet op ingesteld. Geef een konijn dat aanleg heeft om dik te worden niet teveel suikerhoudende groente en fruitsoorten.
 • Oud bruin brood (met mate, vanwege de koolhydraten), liefst wat extra uitgedroogd op de verwarming.
 • In de herfst vinden konijnen kastanjes en eikels erg lekker.

  Konijnen moeten goed wennen aan groenvoer. Aangeraden wordt om met één groetesoort te beginnen, bijvoorbeeld andijvie. Geef altijd eerst een klein stukje ter grootte van een postzegel en kijk hoe de darmen erop reageren. Blijven de keutels goed, dan kan de dag erna 2x zoveel gegeven worden, en kan het elke dag verder opgebouwd worden. Pas als het konijn goed is gewend aan die ene groente kan een tweede soort geïntroduceerd worden. Laat ook jonge konijnen op deze manier aan groenvoer wennen.

   

  Let op: Een tam konijn eet wat hem wordt voorgezet en kan meestal geen onderscheid maken tussen giftige en niet-giftige planten. Giftig zijn o.a. rauwe (groene) aardappels, ui, rabarber, boterbloem, speenkruid, gouden regen en rododendron. Ook de klaproos, het bitterzoet en het vingerhoedskruid zijn giftig voor konijnen.

Konijnen kunnen erg slecht tegen wisseling van krachtvoer. Meng het oude voer met het nieuwe voer over een periode van zeven tot tien dagen waarbij steeds minder van het oude voer gegeven wordt.
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact