franse-hangoor.com
Dé leukste franse-hangoor site van Zuid Holland
HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact
Verzorging
Voeding
Huisvesting
Gezelschap
Gedrag
Kleuren
Voortplanting
Gezondheid, ziekten en kwalen
Enting konijnenziektes
Huisvesting

Veel konijnen zijn zindelijk. In de kooi of het hok gebruiken ze vaak een bepaalde hoek om hun behoeften te doen. In deze hoek kan ook een toiletbak gezet worden zodat dat regelmatig verschoond kan worden zonder gelijk alles te verschonen. Als konijnen los in huis lopen kunnen een aantal van deze bakjes goed dienst doen, zeker als plasplek. Sommige konijnen blijven echter wel keutelen om hun territorium af te bakenen. De kooi of het hok moet een keer per week een grondige schoonmaakbeurt krijgen.

De gezondheid van een konijn hangt voor een groot deel af van een goede en ruime behuizing. Konijnen zijn van nature buitendieren en hier komen ze dan ook het best tot hun recht. Eenmaal buiten gewend kunnen konijnen ook in de winter buiten blijven mits ze voldoende beschutting hebben. Het zijn juist de temperatuurschommelingen, het steeds verplaatsen van buiten naar binnen, waar konijnen niet goed tegen kunnen.
De grootste vijanden van konijnen zijn vocht en tocht. Een konijnenhok moet daarom boven alles vocht- en tochtvrij zijn. Ook op een plaats waar regen en wind in het hok kan komen staat een konijnenhok niet goed. Het best is een beschutte plaats tegen het huis of tegen een schutting. Richt het hok bij voorkeur op het zuidoosten. Zet een hok niet op een plaats waar de zon recht op schijnt; konijnen kunnen slecht tegen warmte.


Een keer per maand is het verstandig de kooi of het hok met bijbehorende etensbakjes en drinkflesje goed te ontsmetten. Urine-aanslag kan goed verwijderd worden met schoonmaakazijn of een ander ontkalkend middel.

Pas verder op dat de konijnen niet uit kunnen breken. Mocht een konijn ontsnappen, dan is het zaak om zo snel mogelijk te proberen het dier te vangen: het is een fabel dat konijnen zich in de natuur wel zouden redden. Niets is minder waar! Ze worden snel ziek, vermageren, lopen parasieten op en ze zijn een prooi voor honden en katten. Konijnen vangen is echter geen gemakkelijke klus. Wacht tot de schemering en probeer het konijn met veel mensenhanden in een hoek te drijven. Hierbij kan een laken of een net gebruikt worden.

HomeAlgemeenKonijnenTe koopFoto'sFavoriete linksContact